lauantai 16. elokuuta 2014

Tarkemmin mun elämästä täällä

Täällä mä kirjottelen sängynpohjalta puolen yön paikkeilla blogitekstiä. Haluisin jakaa teille vähän tarkemmin kun kuulumisia ja mun sopeutumista tänne Ausseihin, videon olisin halunnut jo ajat sitten tehdä mutta täällä meillä on aina joku kotona niin en oo vielä kehdannu.

Tästä tulee pitkä teksti,  joten aioin jakaa tän jotenkin osiin eli lukekaa ne palat mitkä kiinnostaa eniten.

Noo anyways mistäs alottaisin....?

Saapuminen:
Mun lennot meni hyvin, mutta Sydneystä Canberraan menevälle lennolle kerkeemisessä oli ongelmia ja olin ihan stressissä, kun luulin, että en kerkee koneeseen, koska mulla ei ollut mitään hajua mihinkä mennä eikä paikalla ollut ketään aikuisia auttamassa. Nooh törmäsin onnekseni rotareihin jotka oli noutamassa osaa vaihtareista Sydneyn kentältä ja he ystävällisesti autto mut eteenpäin. Ilman heitä en varmaan olis päässyt perille :D Mutta täällä ollaan kuin ollaankin.

Mua oli vastassa Canberassa mun rotary counsellori ja hänen miehensä, sekä yksi muu rotary. Kaikki oli ihan älyttömän mukavia ja heti ensi vaikutelma oli niin lämmin ja vastaanottava, että tiesin kaiken menevän hyvin. Ekat 20 minuuttia automatkasta, joka kokonaisuudessaan kesti pari tuntia, olin tosi innoissani ja jännityksissä mutta sitten nukahdin auton takapenkille ja nukuin melkein koko matkan. En ollut saanut nukuttua koneessa paljoa niin seuraavinakin päivinä, osaksi varmaan myös aikaeron takia, nukuin ihan sikana. Perheeseen saapuinen oli tosi jännittävää mutta hekin oli tosi ihania ja ystävällisiä joten kaikki meni hyvin. Olihan se outoa alkaa elämään jonkun toisen talossa niinkun se olis oma, ja kyllä multa kesti vissiin viikko jos toinenkin ennenkuin aloin vihdoin rentoutuun ja tajuamaan, että tää tulee oleen mun koti seuraavat neljä kuukautta.
IMG_1211

Perhe:
Mulla tulee olemaan kolme perhettä. Tällä hetkellä oon nyt viettänyt nyt kuukauden perheessä johon kuuluu äiti, isä ja 13 vuotias tyttö. Kuten jo aikasemmin sanoin, oli tosi outoa tulla jonkun perheeseen ja alkaa elämään heidän elämäänsä. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja voin sanoa, että sopeuduin aika äkkiä ja vieläkään ei mitään suurempia ongelmia oo tullut. Tää perhe on tosi ihana, mulla on ollu vaikeuksia vaan tottua kaikkiin uusiin "sääntöihin" kuten tiukkoihin kotiintuloaikoihin ja muuhun sellaseen mitä mulla ei Suomessa ollut, koska sain mennä aika vapaasti. Mutta hei meillä kasvaa appelsiineja takapihalla, meillä on iso poreallas, kuntosali, tenniskenttä ja SAUNA meillä täällä kotona ja on tosiaan vähän eri meininki mihin oon kotona suomessa tottunut. EN VALITA, EN SITTEN YHTÄÄN.
Mun host siskon kanssa tullaan ainakin omasta mielestäni hyvin juttuun ja näin kuukauden jälkeen meiän jutut alkaa oleen vähän semmosia "sisarusjuttuja" et "kiusotellaan" toisiamme ja muuta sellasta. Ei olla mitään super läheisiä mutta on tässä vielä kolme kuukautta aikaa. Tää perhe myös vei mut Sydneyhyn, näinkin aikasessa vaiheessa. He maksaa mun ruuat kun käydään syömässä ja muutenkin kohtelee mua niinkuin oisin oikeesti heidän lapsi. Se auttaa sopeutumaan. Vaikka jotkut jutut onkin ollut vähän totuttelua vaativia kuten uudet säännöt ja muut "talon tavat" niin oon more than happy tähän mun perheeseen. xx
IMG_0836

Koulu:
Okei koulunkäynti on täällä vähän eriluokkaa, kun Suomessa. Ihmiset ei keskity tunnilla pölötetää, huudellaan, vittuillaan ja ollaan sarkastisia. Jotkut ihmiset oikeesti keskittyy ja välillä tehään ihan kunnolla töitä, mutta ei todellakaan samalla tahdilla kun Suomessa. Oon joutunu tekemään semmosia assesment- tehtäviä jotka on sellasii semi isoja koulutehtäviä, jotka määrittää aika suuren osan arvosanasta.  Oon tosin yrittäny osalle opettajista kertoa, että en halua niitä tehdä, sillä ei täällä arvosanat vaikuta suomeen. Anyways nää assesment tehtävät ei oo yhtään vaikeita, ainoostaan aikaa vieviä ja se vähän ärsyttää. Läksyjä täällä ei tule juuri yhtään. Eilen tosin englannin tunnilla, josta noin 30 minuuttia käytettiin kirjan lukemiseen, saatiin läksy jossa meidän täytyy lukea kyseistä kirjaa sivulle 29, aika hirveesti lukemista, not really.
IMG_1116Mulla on aineina standart english, drama, visual arts, modern history(joka on kyllä hiton vaikeeta, kaikkine uusien termeineen ja muistettavine päivämäärineen), slr (eli suomeksi liikunta) ja cafs (eli community and family studies). Tykkään kaikista ainesta ja erityisesti siitä faktasta, että en joutunut ottamaan yhtään tieteitä tai matikkaa, wuhuuu! Okei kadun tätä vuoden päästä, kun palaan suomalaiseen lukioon mutta no can do. Ihmiset on olleet koulussa tosi ystävällisiä ja auttavaisia ja näyttäneet missä mikäkin luokka on jne. Nyt kun se "uusi cooli vaihtarityttö" vaihe on jo vähän ohi, ihmiset ei enää oo niin kiinostuneita niin oon alkanu hengaan samojen ihmisten kanssa, mutta koitan silti kokoajan tutstuu uusiin ihmisiin enkä jämähtää paikalleen.
IMG_1213Täällä koulussa meillä on koulupuvut, jotka on tosi rennot eli mustat kengät, navy siniset housut (lökärit), valkonen kauluspaita (pehmee materiaali) ja punainen huppari. Meillä koulussa ei kyllä valvota pukeutumista kovin tarkkaan ja oon jo itekkin niitä sääntöjä ihan kunnolla rikkonu eikä kukaan mitään sano. Mulla on ollu valkoset conssit, siniset farkut, harmaa neule, oma valkonen paita ja vaikka mitä muuta. Toisaalta olisin tykänny sellasesta tiukasta koulupuvusta jossa olis ollu söpö hame ja sukat, mutta kyllä tääkin menee. Se on kivaa, kun ei tartte miettiä mitä pistää kouluun kun voi pistää aina ne samat jutut. Välillä mulle vaan tulee semmonen fiilis, että pakko pistää farkut kouluun, kun ei pysty niillä lökäreillä oleen kokoajan ja sit vaan pistän farkut.

Koulussa ei ole lounasta ja se pakataan kotona. Meillä on resess ja lunch jotka on kummatkin ruokataukoja. Koulussa on myös kahvio jossa myydään vaikka mitä. Ite oon ottanut lähempää tuttavuutta kaakaoon, suklaamaitoon, nuudeleihin (way too many times) ja karkkeihin. Mitähän sitä mannataina kokeilisi? ehkä pitäis jättää väliin niin lompakko ja keho kiittäisi.
IMG_0888

Kaverit:
Eli itestä on ainakin tuntunu, että aussit on tosi avoimia ja ystvävällisiä ihmisiä ja ekana päivänä koulussa mulle tultiin jutteleen ja ihmiset esitteli mua kavereilleen. Seuraava viikko oli aikamoista pyöritystä ja itseasiassa nautin siitä, kun kaikki tule kyselee miten sanotaan suomeksi sitä ja tätä ja kuinka kiroillaan ja onko meillä lunta ymsyms. Sen jälkeen oon alkanut aika hyvin sulautuun muihin koululaisiin ja enää ei random ihimset tuu niin paljon puhumaan. Oon tutustunu ihan järjettömästi uusiin ihmisiin mutta en tietenkään kovin syvällisesti. Oon muutamien jätkien kanssa hengannu koulun jälkeen ja mulla on koulussa semmonen kolmen hengen tyttövakiporukka jonka kanssa suunnitellaan kaikkee tapaamisia, mutta tuntuu että ne ei oikeen ikinä kerkeis :D Mun hostit sano, että wow oot sopeutunu hyvin ja älynopeesti ja kavereitakin oot saanu noin aikasin, mutta musta itestä tuntuu että koko ajan pitäis vaan olla sosiaalisempi ja sosiaalisempi enkä oo tarpeeks vielä tutustunu ihmisiin.  Että yksin en oo joutunut missään olemaan, tietysti engalnti kielenä vaikeuttaa vähän keskusteluja, ei onneks paljon mutta kyllä huomaa, et kun nää aussiaksentilla toisilleen puhuu nopeesti niin oon aika kujalla.
Että mitään sydänystäviä en oo löytänyt mutta tuttuja ja kavereita kylläkin.
Täällä pojat on ihan erilaisii kun suomessa, eli ne on tosi paljon sosiaalisempia (suurin osa, ei tietenään kaikki) ja ne alkaa puhuun facbookissa ja lähettelee ties mitä vihjalevimpii viestejä ja pyytelee paikkoihin. Musta se on tosi hauskaa, kunhan niillä ei oo mitään liian vakavaa mielessä, koska mullahan on poikaystävä.
IMG_0965Poikaystävästä puheen olleen liitän tähän samaan kohtaan mun perheen ja ystävät Suomessa. Eli ikävä on ollut erityisesti mun rakkaita ystäviäni ja poikaystävääni. Toki perhettä ja koiriakin on tullut ikävöityä, samoin kuin ruisleipää ja omaa suomihuoneen sänkyäni. Oon skypetelly kavereille pari kertaa ja perheelle samoin. Poikaystävälle puhuin alussa aika paljon ja vieläkin lähetellään viesti tai pari päivittäin. Mulla ei oo vielä ollut sellasta massiivista masennusta tästä ikävästä, mutta kyllä mä kaipaan tärkeitä ihmisiä Suomessa sekä yhtä erityistä Norjassa. Tiedän kuitenkin, että vuosi kuluu nopeesti ja mulle tärkeet ihmiset pysyy mulle tärkeinä, kun tuun takaisin ja jos joitakin ihmisiä ei enää kiinosta nähdä mua tän vaihtovuoden takia sillon se on tarkotettu olemaan niin. Joten itse koen, että tän ikävän kanssa voi elää vaikka se välillä tuntuukin ikävltä. Erityisesti perjantai iltaisin, kun istuu kello kymmenen aikaan sängyssä valmiina menossa nukkumaan kun kaverit bailaa weekendeillä. Nooh mä oon sentään Ausseissa <3 Terkkuja kaikille mun läheisille sinne Suomeen, jos luette tätä niin haluun sanoa, että ootte mulle tosi tärkeitä.

Sää:
Oon siis suunnilleen Aussien kylmimmässä paikassa ja kun mä lähin tänne mä luulin et täällä on lunta. No eihän se niin ollut, vaan päivällä lämpötila saattaa kohota ihan kahteenkymmeneen ja eilenkin käytin sandaaleita, joita en ikimaailmassa voisi Suomen talvessa pitää. Noh täällä kyllä kylmenee aika lailla aina yöllä ja muutamana kertana ollaan päästy tyyliin -6  ja se kyllä tuntuu täällä sisällä aikalailla. Täällä lämmitys on siis ihan eriluokkaa kun Suomessa ja tuntuu, et välillä jäädyn omassa makuuhuoneessani nimim. nukun kuuden peiton kanssa, hupparin ja villasukkien kaa.
Noh kohta se kesä tuleekin ja nää sano, että lämpötila menee helposti yli 45 celsiuksen, niitä helteitä odotellessa.
IMG_1222Kieli:
Eli Australiassa puhutaan engalntia, ylläri pylläri. Mutta voisin kyllä kutsua näitten englantia ihan omaksi kielekseen. Ei mulla sinänsä oo paljon ongelmia ollut kielen kanssa, mutta jotkut sanat ja tää "aksentti" ja äänenpaino ja nopeasti puhuminen on kyllä tuottannut jotain hankaluuksia. Erityisesti jos on väsynyt ja yrittää mongertaa englantia tai yrittää kuunnella, kun kaverit juoruaa jotain juoruja niin se on ollut vaikeaa.

Rotaryt:
Oon siis vaihdossa Rotary järjestön kautta, joka tekee siis paljon muutakin hyvää kun nuorsivaihtoa.
En voi sanoa mitään muuta, kun hyvää rotareista. Muistan kun olin EF:n kautta kielimatkalla ja niitten kanssa oli aika lailla kaikkee probleemaa mutta Rotareista en voi sanoa moitteen sanaa. En toki ole heidän kanssaan hirveen paljon ollut tekemisissä, koska asun täällä perheessä, mutta olen käynyt kuitenkin melkein viikottain heidän kokouksissa ja oon tykänny hirveesti. Kaikki on ihanan ystävällisiä ja aidosti kiinostuneita mun elämästä ja kuulumisista.
Rotaryn kokouksissa mun toivotaan käyvän vähintään kerran kuussa, mutta ite oon käynyt enemmän koska siellä on hyvää ruokaa ja mukavia ihmisiä.
IMG_0987

Harrastukset:
Täällä mun koululla ei ainakaan ole juurikaan mitään koulunjälkeiskerhoja niinkun esim amerikassa.
Ja oonkin alkanut käymäään aamuisin (herätys 6.15!!) crossfit salilla mun host äidin kanssa 3-5 kertaa viikossa. Oon huomnnu sen hyväks tavaksi purkaa ärsyyntymistä ja muutenkin salilla käynti oli mulle Suomessakin tärkee henkireikä ja ihanaa et oon päässyt täälläkin käymään. Uutena juttuna mulla on se, että meillä on oma personal trainer, joka aina määrää meidän ohjelman ja ohjaa ja karjuu vieressä. Oon todennut sen hyväksi, sillä kun toinen katsoo vierestä miten teet, saat siitä paljon puhtia.
Meinaan myös ehkä alottaa koripallon, en osaa sitä yhtään mutta halusin alottaa, jonkun joukkuelajin ja mulle tarjoutu tilaisuus liittyä yhteen joukkueeseen mahdollisesti ja haluisin käyttää tän mahdollisuuden.
IMG_1138

Ruoka:
Ruoka on täällä aika samanlaista, mitä suomestakin saa. Mun perhe syö pääosin tosi terveellisesti ja meillä on aina paljon hedelmiä ja kasviksia. Oon myös kertonut olevani suuri salaatti fani ja sitten on salaattejakin alkanut ilmestyä ruokahetkiin. Erona täällä on ainakin se, että ruoka pistetään lautaselle ja sitten sä valitset lautasen, etkä saa ite ottaa ruokaasi mikä on musta vähän outoa, koska jos sulla ei oo nälkä niin miksi joku muu pistäisi sun ruuan lautaselle niin että joudut syömään sen kaiken... Hehhehe nää on näitä #firstworldproblems. Australialisista ruuista/herkuista mun lemppari on ehdottomasti Timtam keksit. Aaah en tiennyt et keksit voi olla noin hyviä! Tykkään myös Milosta (vähän niinku kaakao). Vegemite, jota täkäliset syö aika paljon oli aika erikoista ja oon kokeillu sitä muutaman kerran mutta siihen se sitten jäi. Vielä en oo kengurua, emua tai krokotiilia kokeillut... Sitä odotellessa. Mutta siis perus periaatteena vaihodossa on, että maista kaikkea mitä tarjotaan ja älä ole nirso, kun sun host perhe tarjoaa ruokaa. Mähän olin itse aikalailla kasvissyöjä ennen kuin tulin tänne, mutta täällä oon sitten syönyt lihaa ja muitakin ruokia joihin en oo tottunut/joista en ole tykännyt. Sano kyllä se on hauskempaa. Ehkä. Ainakin se on mielekiintosta.
IMG_0962

Shoppailu:
Mulla on täällä Tumutissa tosi rajalliset mahikset edes käyttää rahaa. Täällä on yksi nuorten vaatekauppa, leffoja menee kerran viikossa ja kahviloissakaan ei ole tullut juuri istuskeltua. Eli täällä en kuluta juurikaan rahaa mutta sitten senkin edestä, kun pääsen isompaan paikkaan. Hinnat on about samaa luokkaa, kun Suomessa.
Haluisin vielä sanoo, että täällä Australiassa kaikki vaatekaupat ja muutkin kaupat on ihan eri kuin Suomessa tai Euroopassa. Ainut kauppa jonka tiesin tällää Australuassa oli Zara ja sekin oli Sydneyssä. Eli täällä ei ole mitään forever 21 tai muita sellasia. Kun oon shoppaillu vähän enemmän ja tiiän kaupoista enemmän, voisin kertoo mitkä on mun mielestä Australian parhaita vaatekauppoja. Jos te tiiätte jotain hyviä vaatekauppoja täällä niin kertokaa toki!

Tässä nyt vähän tarkempaa selostusta mun elosta täällä. Toivottavasti tää autto jotakin saamaan lisää tietoa Ausseista, vaihtovuodesta tai mistä vaan. Jos teillä on jotain kysymyksii mulle tähän vaihtovuoteen liittyen niin pistäkäää niitä tähän postaukseen! Pyrin vastaamaan kaikkiin tän viikonlopun aikana :)

22 kommenttia:

 1. Ainaki Hollister ja American Apparel on tosi kivoi vaatekauppoja :)! Molemmat löytyy Sydneystä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okeeei hyvä tietää! :) Tosta Hollisterista kuulinki et se ois bondilla. Onkohan sitä muuallaki? :D

   Poista
 2. Oli tosi mukava lukea sun elämisestä siellä! :>

  VastaaPoista
 3. Super hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Kaikkea hyvää sun vuodelle, pidä hauskaa! Rakastan vaihtariblogeja ja vaikka en sua tunnekkaan yhtään, odotan aina uusia kuulumisia sulta. :-)

  mbelovely.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Ihana kuulla!

   Poista
 4. Oi kiva kuulla sieltä! Niin mahtavaa kun sulla on mahdollisuus kokea tollasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees mahtava kuulla! Juu ooon kyllä tosi onnekas, vaikka ei tää aina ookkaan mitään ruusuilla tanssimista :D

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus ja ootan innolla lisää näitä vaihtaripostauksia! :-) Joudutko vaihtamaan asuinaluetta tai koulua, kun vaihdat perhettä? Ja joo musta olis kiva kuulla Aussien shoppailumahdollisuuksista, kunhan oot tutustunut niihin paremmin sekä muutenkin ihan sikäläisestä arjesta. Toivottavasti sun vuosi tulee menemään hyvin! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!!:) Juu viimeinen perhe asuu Adelongissa, joka on about 15 min ajomatkan päässä Tumutista missä mun kaks ekaa perhettä on. Koulua en onneks joudu vaihtamaan! :)

   Poista
 6. Ootpa kivoja kuvia ottanu ♥

  VastaaPoista
 7. Mukava kuulla että sulla menee hyvin siellä! :) Itsekin haluaisin joskus käydä Australiassa. Toivottavasti myös jatkossa viihdyt siellä hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu täällä on kyllä suurimmaks osaks tosi ihanaa :) Tykkään Ausseista <3

   Poista
 8. Kuinka iso sun koulu on, jos moni tietää että oot vaihtari? :D Toivon että löydän itekki täältä jotain kavereita, vaikka oon ite kyl liian tuppisuu mun surkeen enkun kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enimmäkseen mun vuodella olevat tiesi et oon vaihtari, mut siis koko koulussa on about 700 oppilasta :D VIIIVI TOTTAKAI LÖYDÄT, NYT VAAN ROHKEESTI SUU AUKI JA PUHUMAAN, SIINÄ SÄ OPIT <3

   Poista
 9. 'mutta ite oon käynyt enemmän koska siellä on hyvää ruokaa...' tulin niin iloseksi tuosta en kyllä tiiä miks :DDD muutenkin tosi hyvä postaus, enkä malta odottaa videota! Hyvää vaihtovuotta ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha jostakin syystä mä tulin tosi onnelliseks tästä sun kommentista! :) Kiitos♡

   Poista
 10. saatko rotarylta kuukausirahaa? :) paljonko

  VastaaPoista
 11. ihan super kiva postaus! alkaa itellä houkuttaa vaa enemmän ja enemmän vaihtoon lähteminen ku lukee tälläsiä postauksia, mut oon aina sitä miettiny et mitä sit jos onki huono tuuri ja joutuu iha hirveeseen perheeseen ja sit sielä pitäis vaan kestää:D

  VastaaPoista
 12. Ausseissa on mun mielestä just tosi hyvä juttu se, että siel ei oo samoja kauppoja kun muualla! Tokihan sieltä löytyy näitä joitain tunnettuja (topshop sydneys) mutta ei niitäkää paljoo ole. Mutniin niitä parhaita aussikauppoja siis mitä nyt tulee mieleen: Jay&Jays, Valleygirl (<3!), sit joku sportgirl? ja Factorie. Niitähän on nyt viel vaikka kuinka paljon, mutta en muista nimiä enempää :( Ausseissa on muuten ihania sellasia surffityylisiä vaatekauppoja, joten kannattaa käydä kaikki läpi vaan ! :D kuulostaa ihanalta sun vaihtovuotes, pidä hauskaa ja ota ihan kaikki irti :)

  VastaaPoista
 13. moi! itse oon aatellu kans hakea vaihtoon rotaryn kauttta! mut mulle on tosi epäselvää (vaikka niitten sivuilta oon monta kertaalukenut kaiken mahdollisen) et miten sinne haetaan? kehen otit yhteyttä? kelle/mihin lähetit sen A4 mittaisen hakemuksen itestäsi? minkälaiset haastattelut oli? mitä niissä haastatteluissa kysyttiin? ja minkälainen se englannin kielen testi/haastattelu oli? auttas ihan hirveeesti jos voisit vastata!!:) ja vielä semmonen et mikä oli sun enkun numero peruskoulun päättötodistuksessa?
  no joka tapauksessa oikein hyhvää vaihtovuotta sulle ja nauti kunnolla<3

  VastaaPoista