perjantai 9. elokuuta 2013

Vastaukset kysymyksiinne

MATKALLE LÄHTÖ:
Mihin aikaan varasit sun matkan? En kyllä muista sitä ihan tarkkaan, mutta oli se vissiin ennen joulua.
Ainakin puolta vuotta aiemmin !

Mietikö kauan kielimatkalle lähtöä? Itsesiassa en miettinyt hirveän pitkään. Mulla on vaan aina ollu hirveä hinku matkustaa ja kun alettiin tutkiin noita kielimatkajuttuja niin se oli aika selvä, että kunhan vaan saadaan rahat kasaan niin pääsen matkaan.

Säästitkö matkaa varten?
Aloin säästämään heti kun sain tietää, että pääsen kielimatkalle. Todellisuudessa sain kuitenkin vain noin 200€ kasaan, toisaalta auttoi sekin shoppailu rahana ihan mukavasti :3

Millanen fiilis oli kun lähdit matkaan? Oon aina ollut aika ujo ja vetäytyvä ja nyt vasta viime aikoina oon uskaltautunut ulos mukavuusalueeltani ja puhumaan vieraammille ihmisille. Matkalle lähtöä en osannut jännittää, kun vasta sitten ihan viimeisillä minuuteilla kun lähestyimme Helsinki-Vantaan kenttää, mutta siellä kentällä meinasi itku päästä kun tajusi, että on oikeesti ihan yksin. Näytti sieltä, että kaikilla muilla on kaveri mukana ja oon ainut yksin matkaan lähtevä. No hetken kun siinä oli saanut panikoida, niin uskaltautui juttelemaan toiselle, joka oli tullut yksin ja tadaa elämä hymyili taas. Pitää vaan olla avoin ja oma itsensä niin kaikki menee hyvin. Täällä ruudun takan yksi elävä todiste !

SÄÄNNÖT:
Kuinka tiukat säännöt siellä oli? Meillä resortissa oli aika tiukat säännöt ja jos esimerkiksi kotiintuloajoista myöhästyi oltiin aika vihasia. Ei se siis mikään armeija ollut, mutta välillä niiden sääntöjen kanssa se oli kyllä yhtä pilkunviilaamista.

Kuinka monia sääntöjä siellä oli? (luettele muutama) Sääntöjä oli aika monia ja oli vähän hassua, että kun yritin sitä sääntölistaa äsken löytää EF:n sivuilta niin ei sitä sieltä löytynyt. No meillä oli Maltalla kaikkina muina päivinä kotiintuloaika (joka tarkoittaa siis, että sillon pitää olla hotellihuoneessaan) 11 ja perjantaisin ja lauantaisin se oli 12. Se ei kuitenkaan todellakaan tarkottanut vapaa-aikaa iltaisin, vaan kaikki illat oli ainakin meillä ihan varattuja, jotta ei varmasti päästäisi mitään pahuuksia tekemään. Kaikille oppitunneille on pakko osallistua ja jos olet aamulla kipeä etkä mene kouluun olet silloin koko päivän kipeä, eikä minkäänlaista asiaa aktiviteetteihin ole, vaikka tuntisit itsesi kuinka terveeksi. Alkoholi on täysin kiellettyä, niin juominen kuin hallussapito. Ihmisiä todella lähetettiin kotiin alkoholinkäytön takia. Tupakan kanssa oli taas rennompaa ja osa poltti ihan liidereidenkin edessä, eli sen kanssa ei oltu sitten taas niin tarkkoja.

Oliko säännöt tiukat vai joitteko/kävittekö baareissa siellä? Säännöt tosiaan oli tiukemmat kuin odotin ja me ei ainakaan päästy mihinkään baareihin siellä menemään. Joissakin isäntäperheissä se saattoi olla helpompaa, mutta resortissa kiersi yövartijat ja ulos oli vaan yksi reitti respan kautta niin kotiintuloajan jälkeen oli tosi hankala lähte mihinkään.

Olitko suunnitellut meneväs baareihin/juomaan koska vihastuit tiukkoihin sääntöihin? Itseasiassa en, ne säännöt tuntu vaan välillä niin ahdistavilta ja siinä mielessä ärsytti kun tavattiin monia mahtavia ihmisiä jotka pyysi meitä illalla ulos, niin ei sitten tietenkään päästy. Ei edes ravintolaan syömään, koska st.julias johon oltiin menossa oli liian kaukana ja liian täynnä baareja ja juhlia kuulemma. Ja sitä ihmettelin kun mulle henkilökohtasesti sanottiin, että kun mun piti alunperin mennä st.julianssiin eikä sliemaan johon lopulta päädyin, niin että st.julianssiin on kävelymatka ja siellä voi käydä vapaasti. Ei saatu mennä sinne edes päivällä ilman liideriä. Ja ainakun käytiin siellä oltiin yhdellä ja samalla beach clubilla eikä nähty mitään muuta siitä paikasta. Se jäi vähän harmittamaan.

Oliko siellä joku kokoajan valvomassa? Ei ollut, kouluun mentiin itse ja shoppailua, uimista ja auringonottoa sai kyllä aina vapaa-ajalla harjoittaa ihan itse. Eniten se holhous kohdistui iltoihin !

ASUMINEN&RUOKA:
Missä sä siis asuit? Minkälaista se oli? Asuin resortissa, se on hotelli missä asuu muitakin Ef:n oppilaita. Mun resortti sijaitsi Sliemassa ja oli nimeltään Imperial Hotel ! Se oli mun mielestä mulle itselleni parempi vaihtoehto, koska sitten ei tarvinnut rahdata koko päivän kamoja mukana ja sai käydä välillä suihkussa ja laittautua kunnolla iltaa varten. Kyllähän sen periaatteessa olis isäntäperheessäkin tehdä, mutta kun se matka kesti joihinkin perheisiin 40minuuttia suuntaansa niin se meni aina kauheen hankalaksi. Isäntäperheessä olijat joutuivat myös lähtemään kaikkialta aikasemmin, mistä en olis itse niinkään tykännyt. Resortti oli ainakin mulle tosi hyvä vaihtoehto.

Minkälaisia huoneet olivat? Huoneet oli siistejä, mutta ei todellakaan mitään luksussviittejä. Ihan sellasia perus ehkä kolmen tai neljän tähden hotelleja. Huoneitten koko vaihteli todella paljon ja meille tuli sellanen aika pieni huone kun taas jollain muilla oli kunnon halli. Meillä oli ilmastointi huoneessa ja pyyhkeet ja peitot vaihdettiin päivittäin. Joillakin oli ollut ongelmia ilmastointilaitteen kanssa ja vedenpaine oli ihan erilainen kuin suomessa. Eli siis suihkuun sai varata tuplasti kauemmin aikaa ja vessan sai vetää useampaan kertaan. Jossakin toisessa hotellissa oli kuulemma ollut torakoita, mutta meillä ei koskaan ollut mitään sellaisia ongelmia. Vaikka meillä välillä olikin ruuat pitkin lattioita :---D

Millainen ruoka oli resortissa? Resortissa ruokana oli lähes aina pastaa ja kanaa tai kalaa, vähän "nuhjuisia" vihanneksia ja leipää. Aamupalalla oli muroja, maitoa, maustamatonta jugurttia, kakunpaloja, vaaleaa leipää, marmeladia, mehua, juustoa, kurkkua ja tomaattia. Yhden kerran oli erilainen aamupala ja siinä oli erilaisia kroisantteja ja pullia, se oli ihana aamupala 
Ihan perus syötävää ruokaa, vaikka kyllä siihen kerkesin kolmen viikon aikana monesti kyllästyäkkin.

Oliko isäntäperheessä/resortissa tiukat säännöt? Ne oli kyllä aika tiukkoja ne säännöt!

Malta tunnetaan kahviloistaan, olikoa siellä kivoja hengauspaikkoja? Vähän toisin kun siellä EF:n esitteissä kerrotaa, vapaa-aikaa on aika vähän ja siellä ei pahemmin kerkeä vaan hengailla. Mutta kyllä siellä oli tosi söpöja kahviloita ja ravintoloita ja varsinkin vähän pienemmillä paikoilla ne hinnat on aivan järkyttävän halpoja. Siellä oli myös paljon tällaisia pastizzeria "kioskeja" joista sai jättimäisen pitsanpalan sunnilleen eurolla. Siellä oli yleisesti tosi halpaa ruokaa, salaatit oli sitten kuitenkin vähän kalliimpia, mikä on sinänsä vähän huono, kun siellä +35 asteen lämpötiloissa ei aina tee mieli vaan pitsaa :,,,,D

Tykkästikö Maltan ruuista? Siellä oli paljon pastaa ja pitsaa ja ne oli tottakai tosi hyviä ! Siellä oli myös superhyviä smoothie paikkoja kuten Dr.juice ja siellä tulikin useaan otteeseen käytyä. Maltalaiset syö myös paljon kalaa ja myöskin jänistä, itse en kyllä tuota jälkimmäistä maistanut. Eniten ehkä jäin kaipaamaan niitä smoothieita, vitsit nytkin tuli ihan vesi kielelle...

KOULU&KAVERIT
Oliko oppitunteja paljon päivässä ja pystykö niiltä olemaan pois? Itse olin action aqua kurssilla, mikä tarkottaa sitä, että mulla oli joka toinen päivä koulua ja joka toinen päivä jotain veteen liittyvää urheilua tai vastaavaa. Eli siis mulla oli periaatteessa puolet vähemmän sitä "luokkahuonekoulua" kun normaalilla tai international kurssilaisilla. Se oli siis ihan super kiva juttu! Oppitunteja oli 4x 40 min aina arkipäivisin, mutta ne oli tosi rentoja ja oikeestaan ehkä vähän turhiakin. Jos jäi pois niiltä, piti pysyä hotellissa ja ei saanut illalla mennä aktiviteetteihin.

Montako oppilasta sun ryhmässä oli? Oli varmaan sunnillen joku 15 oppilasta jos muistan oikein!

Mihin tasoryhmään sijoituit itse? Meillä ei vissiin siinä Action aquassa ollut niit tasoryhmiä vaan oltiin vaan kahdessa eri ryhmässä.

Millaisia läksyt olivat? Me ei saatu ainakaan minkäänlaisia läksyjä, enkä kuullut että muutkaan olis saanut:D

Oliko koulussa mukavaa? Vaikka se oli välillä vähän tylsää, se meidän huippukiva opettaja teki siitä hauskaa ja koska se ei ollut mitään sellasta vakavaa koulunkäyntiä niin oli siellä tosi mukavaa.

Mitä niihin oppitunteihin kuului? Niihin kuului meillä tehtäviä, jotka liittyivät vesiurheiluun. Paljon ryhmätöitä ja erilaisia hauskoja leikkejä. Periaate oli se, että hiljaa ei tarvinnut olla kunhan puhui englantia !

Oliko koulussa helppoa, samanlaista kun koulussa? Oli paljon helpompaa ja hauskempaa!

Millasta se kouluopetus siellä oli? Se oli aika helppoa ja ei vaatinut paljon taitoja, välillä tuntui aika turhalta. Toisaalta kun kaikki opetus oli englanniksi ja siellä kannustettiin itseäkin puhumaan englanniksi, se oli tosi jännää ja auttoi siihen jännitykseen mikä mulla välillä on englantia puhuessa.

Olitko sellases ryhmässä missä kaikki oli suomalaisia? Olin Action aqua kurssilla, jossa oli kurssilaisia Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Se oli kyllä todellakin plussaa ainakin omasta mielestäni :3

Miten tulit toimeen muiden kanssa ja saitko helposti kavereita? Tulin omasta mielestäni lähes kaikkien kanssa toimeen hyvin ja uusiin ihmisiin tutustuminen oli niin paljon helpompaa kuin olin kuvitelut! (:

Olitko ollenkaan yksin? Lentokentällä ensimmäiset 20 minuuttia ja vissiin kerran kipeenä ollessani olin ainoat kerrat yksin koko matkan aikana, mutta muuten aina jonkun kanssa. Itseasiassa aika creepyä ajatella:D Yksin oloa ei tosiaan siis kannata pelätä, koska aina löytyy varmasti joku joka voi olla kanssani ! Siellä oli niin paljon ihmisiä ja varsinkin huonekavereihin tutustui tosi hyvin ja helposti.

Tunsitko ketään porukasta ennen kuin lähit reissuun? En tuntenut yhden yhtä ihmistä sieltä, kun lähdin, oli aika jännittävää. Mutta itseasiassa voin kyllä suositella sitä yksin lähtemistä, antaa meinaan kivasti itsevarmuutta.

Pidätkö vielä yhteyttä sieltä saatuihin kavereihin? Puhun edelleen muutaman sveitsiläisen kanssa whatsupissa, norjalaisen kanssa ainakin tällä hetkellä päivittäin skypessä ja puhelimessa, muutaman suomalaisen kanssa ollaan nähty ja toivottavasti tullaan vielä näkemäänkin!

Tutustuitko siihen norjalaiseen poikaan kielimatkalla? Juu tutustuin häneen kielimatkalla, hän oli samalla action aqua kurssilla mun kanssa :D

Ootteko enemmän kun kavereita? jos ootte mitä aiotte tehä kun on noin pitkä välimatka? En oikeestaan osaa vastata tohon, kyllä me vissiin ollaan enemmän kun kavereita. Tällä hetkellä kuvioihin ei vaan välttämättä sovi seurustelusuhde norjalaiseen. En mä oikeen tiiä, pikkasen vaikee tilanne jos näin voi sanoa. Tällä hetkellä ainakin pidetään paljon yhteyttä skypen ja puhelimen välityksellä ja hän suunnittelee uutta matkaa tänne ja jos hyvin käy mä lähden norjaan keväällä.

Ootko sen norjalaisen pojan kanssa yhdessä? Ei me varsinaisesti seurustella.

Mitä sun vanhemmat sanoi kun kerroit, että hän tulee yöksi? Ensin ne ei meinannut ottaa sitä tosissaan, niinkun en minäkään. Mutta sitten äiti oli vaan silleen, että mikä ettei ja että toivottavasti se on mukava poika :,,,,DD

Saitko uusia hyviä kavereita? Tavallaan joo ja oikeestaan kaikki ihmiset muodostui siellä tosi tärkeiksi. Toisaalta kun kukaan heistä ei asu Tampereella on vaikee tutustui silleen paremmin. No ainakin mä muutamia ihmisiä aion jatkossakin nähdä!

RAHA&SHOPPAILU
Oliko ostosmahdollisuuksia? Olihan siellä, shoppailu tapahtui yleensä niin että meillä oli pari tuntia vapaa-aikaa ja sai lähteä kaupoille jos halusi. Oli siellä sitten muutamia kertoja ihan valmiiksi järjestettyä aikaa shoppailullekkin. Se oli vaan välillä rasittavaa, kun itse tykkäisin kiertää kaupat rauhassa ympäri ja shoppailla kerralla paljon niin välillä se oli aikamoista kiirehtimistä. Kyllä siinä kuitenkin vaatteita kerkesi kertyä ihan tarpeeksi ja esittelenkin ne pian.

Saitteko shoppailla vapaasti vai oliko joku kokoajan vahtimassa? Saatiin shoppailla ihan vapaasti, mutta aina oli kuitenkin joku tapaaminen joka esti sen sellasen "kokopäivä shoppailun".

Ostelitko paljon sieltä? Kyllä mä vissiin ihan kiitettävästi, en nyt kuitenkaan taas oo tyytyväinen kun muistan jättäneeni muutamat ihanaat vaatteet sinne kauppana roikkumaan. No pian näätte mun ostokset ja saatte itse päättää ostelinko paljon vai en :3

Paljon rahaa meni ja mihinkä suurimmaks osaksi? Ihan hävettää ajatella niitä summia, joita siellä käytin. Mun mielestä rahasuositus viikolle oli noin 170€. Me oltiin kuitenkin varattu lähemmäs 300€/per viikko ja hyvinhän ne johonkin hurahti. Vaatteet, vaikkakin osa oli suht halpoja, olivat aika suuri rahareikä. Ihminen, joka ei tykkää shoppailusta tarvitsee ehdottomasti puolet vähemmän rahaa. Ruokaan upposi myös jokunen euro, koska meillä oli valmiina vain aamiainen ja päivällinen. Niiden välissä/jälkeen tuli syötyä milloin minkälaista roskaruokaa. Siellä paikanpäällä myös myytin aika monia aktiviteetteja joihin suurin osa osallistui ja sitten niitä täytyi hankkia sieltä ja nekään ei olleet mitään kauhean halpoja. Myöskin bussilippuun ja avainpanttiin meni rahaa.

Paljonko rahaa kannattaa säästää sinne? Itse pärjäsin hyvin sillä 300€/viikko, mutta riippuu varmaan siitä kuinka paljon haluat shoppailla. Vaikka EF suosittelee 170€/viikko, mun mielestä mitä enemmän rahaa on käytössä sen parempi. Siellä on turha kituutella ja miettiä kokoajan käyttämiään rahoja. Kärsitään sitten suomessa omasta liiallisesta rahan käytöstä, niin mäkin teen. T. täysin rahaton Lilja

Kuinka paljon tarvii sellasta pakollista rahaa sinne? No varmaan ainakin 200€ viikossa olisi hyvä olla mukana jos oot kova shoppailija niinkun minä kannattaa varata vähän enemmän.

Paljonko matka maksoi? Mun matka tuli maksamaan vakuutuksineen, action aqua kursseineen, kasviruokineen ja sun&fun packin kanssa noin 3000 € Sitten siihen vielä käyttö rahat päälle.
Ei herranjumala toi on niin järkyttävä hinta?!


VAPAA-AIKA&ENGLANNIN PUHUMINEN
Oliko siellä sun mielestä tarpeeksi vapaa-aikaa? Siellä oli tosi paljon ohjelmaa ja vapaa-aikaa oli lähinnä suihkussa käyntiin ja vaatteiden vaihtoon aktivitteettien ja koulun välissä. Aktiviteetit oli kyllä useimmiten aika chillejä joten ne tuntui usein kuin vapaa-ajalta. Ite oisin kaivanut edes illalle hieman vapaa-aikaa, mutta se oli aina liiderin kanssa liikkumista ja se oli vähän ahdistavaa. Yhden kerran kun mentiin illalla syömään ilman liideriä (se paikan nimi piti ilmoittaa liiderille) niin liideri sitten pistäytyi tarkistamaan, että ollaan siellä missä luvattiin olla. No se ei riittänyt vaan hän meni myös kassalle ja tarkasti myyjältä meidän kuittimme, sen varalta että oltaisiin tilattu alkoholijuomia. Se oli aika noloa, kun oli siellä ravintolassa muitakin ihmisiä kuin me.

Tuliko sulle enemmän varmuutta puhua englantia? Joo ehdottomasti!! Se olikin se juttu siellä, ei siellä koulussakaan oppinut mitään kielioppia vaan sai juurikin sitä sun mainitsemaa varmuutta puhumiseen.
Sen kolmen viikon jälkeen pärjäsin viikon täysin englannilla sen mun norjalaisen kanssa ja en pelkää sitä skypessä puhumistakaan yhtään. Jos ei jotain osaa sanoa niin sitten koittaa vaan selittää toisella tavalla :)

Opitko puhumaan paremmin englantia? En tiiä voinko sanoa paremmin, koska en periaatteessa oppinut mitään uusia taitoja. Mutta ehdottomasti se paransi mun englannin puhumistaitoja ja antoi aivan hurjasti rohkeutta !

Puhutaanko Maltalla ihan kunnon englantia vai onko esimerkiksi jotain eri sanoja? Kyllä se mun mielestä oli ihan kunnon englantia, se aksentti oli vaan kyllä tosi erilainen. People esimerkiksi lausuttiin suunnilleen näin: piipil, kesti hetki tajuta näitä ääntämiseroja. Yllätyin myös siitä kuinka useat ihmiset (nuoretkin) puhuivat Maltan omaa kieltä toisilleen, olin kuvitellut heidän puhuvan lähes kaiken aikaa englantia :D

Mitä teit jos et osannut vastata johonkin englanninkieliseen kysymykseen? Kysyin uudestaan ja jos en vieläkään ymmärtänyt vastasin nauraen, että en nyt ihan tajunnut :D

MUU
Oliko liiderit mukavia? Kyllä suurin osa oli mukavia. Siellä oli muutama sellanen superchilli ihana paras liideri, suurin osa oli sellasia ihan mukavia ja muutama tosi ärsyttäväkin löytyi. Kaikki kuitenkin yritti yleensä parhaansa ollakseen mukava ja auttaakseen oppilaita.

Mikä sua ärsytti tossa matkassa? Tähän on vaikee vastata näin pitkä aika matkan jälkeen, koska ne ärsytykset ei oo enään pinnassa ja mielessä on vaan ne hyvät muistot. Koitan nyt kuitenkin muistaa jotakin.
Ensinnäkin säännöissä pilkun viilaaminen, osoitti että EF ei todellisuudessa ole kauheen hyvä yhtiö jonka kanssa matkustaa, koska se ei sen suuren kokonsa vuoksi pysty katsomaan tilannetta tilanteena ja ihmistä ihmisenä. Kaikkien täytyy noudattaa sääntöjä, muutenhan siitä syntyisi kaaos, joskus on kuitenkin tilanteita joissa asioita voisi katsoa uudelleen, mutta efllä sääntöjä ei muuteta missään tilanteessa mihinkään suuntaan.

Illalla olin luullut meillä olevan vapaa-aikaa, ennen kotiintuloaikaa, mutta tämä ei todellakaan ollut tilanne. Itseasiassa en ollut lähtenyt Maltalle mitenkään bailamaan, mutta saatiin niin monia kutsuja tosi mukavilta ihmisiltä sinne yöelämään (joka oli niin eriluokkasta kun täällä suomessa), että olisi ollut edes kerran kiva kokea se. Ahdisti välillä myös se jatkuva liidereiden holhoaminen, vaikka toisaalta se tuntui ihan mukavalta että joku aikuinen oli auttamassa.

EF on myös todellakin liian kaupallinen ja rahaa pyydetään kaikesta. Luulin, että kun oon maksanut matkasta 3000€ saisin kaiken "huvin" siihen hintaan mutta siellä oli hirveesti asioita joita täytyi ostaa vasta siellä. Bussikorteista pyydettiin ylihintaa, sim-kortti jonka olin ostanut sieltä ef:ltä jo aikaisemmin ei meinannut toimia mitenkään, maksoin 90€ kasvisruuasta ja mä en saanut mitään erityisruokaa siellä ja siellä oli aivan liian paljon maksullisia bileitä.

Johan sitä ärsytyksen kohdetta löytyikin, nää asiat oli siis sellaisia joihin petyin EF:ssä, ne kuitenkin oli loppujenlopuksi aika pieniä sen kaiken ihanuuden keskellä ja en halua kenenkään ajattelevan, että en ole kiitollinen tästä matkasta. Koska mä olen ! Varmasti yhdet elämäni parhaista viikoista.

Oon kuullu, että ef sössii homman ihan kunnolla, miten kävi sun kohdalla? Kuten ylhäältä voi lukea, joitakin asioita olisi mun mielestä voitu hoitaa eri tavalla ja itse suosittelen kokeilemaan jotain pienempiä vähemmän kaupallisia yhtiöitä.

Olitko tyytyväinen sun järjestön toimintaan? Suurimmassa osin kyllä. En missään vaiheessa kokenut mitään pelkoa siitä, että en saisi apua tai jäisin yksin. Välillä liiderit kyllä käyttäytyi vähän oudosti. Esimerkiksi kun mulla oli ollut mun kameralaukussa yhden mun kaverini kallis kello, ja mun kaveri oli jo lähtenyt enkä uskaltanut sitä kuljettaa siellä kameralaukussa jos se vaikka hukkuisi kun en ollut menossa suoraan hotellille. Pyysin siis yhdeltä liideriltä, että voisiko hän viedä sen sinne hotellille ja antaa sen mun kaverille samalla kun hän itse menee sinne. Liideri vastasi melkein raivoten että ei todellakaan voi ?! ihmettelin sitten, että ai miksi et voi, niin vastaus kuului: jos minä hukutan sen kelloon tai sille tapahtuu jotain menetän työni. Vissiin aika tiukat työehdot tuolla EF:llä, oli vaan vähän outoa että ei saanut apua vaikka kuinka mainostetaan että liiderin puoleen pitää kääntyä heti jos tarvitsee minkäänlaista apua. Ei siis ollut mikään iso juttu, mutta vähän naurattaa ne EF:n lupaukset näin jälkeenpäin.

Miten päädyit juuri Maltaan? Kannattiko? Halusin englannin kielen, lämpimän ilmaston ja meren. Halusin myös oppia uutta kulttuuria ja koska olin kuullut Maltasta jonkun verran, halusin nähdä sen itse.
Kyllä kannatti !

Voiko sinne mennä vaikka olisi ujo? Juu tottakai (: Siinä jos jossakin täytyy pakottaa itsensä puhumaan uusille ihmisille ja siinä se ujous häviääkin. Kyllä siellä täytyy vähän tehdä töitä sen tutustumisen eteen, mutta se on sen arvosta. Varsinkin ujoille (kuten minä) toi on oikeen mahtava kokemus!!

Mikä oli matkalukkujen painorajoitus? Meille sanottiin sen olevan 20 kiloa, mutta jostain kuulin, että se vissiin oli 23 kiloa.

Lähtisikö uudestaan jos tulisi mahdollisuus? Kyllä mä lähtisin, seuraavana varmaan haluaisin kuitenkin vaihtoon. Koska rakastan matkustaa ja se kolme viikkoa oli liian lyhyt aika !

Siistein paikka siellä? Itse rakastuin blue lagooniin, joka oli siis sellanen upea kiviranta aivan turkoosilla vedellä. Ne vedet oli kyllä aivan ihanan värisiä ja jos vaan on mahdollisuus mennä johonkin veneretkelle sellasiin luoliin kannatta ehtommasti tehdä se !!

Kauanko olit siellä? Olin Maltalla kolme viikoa, aivan liian lyhyt aika jos multa kysytään.

Jos menisit uudestaan menisitkö ef:n vai sts:n kautta? Ef oli ihan ok, mutta yks mun kaveri oli sts:n kautta ja sanoi, että ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Ehkä kokeilisin sitä tällä kertaa! Kannattaa varmaan lukea netistä niitä kokemuksia, koska sts:täkin vissiin on aika paljon huonoa puhetta myös.

Oliko söpöjä poikia?;) Olioli !

Minkä ikäiset saivat eniten matkasta irti? Musta tuntuu, että mun ikäset ja siitä alaspäin. Mitä vanhemmaksi tulee sitä enemmän alkaa varmaan ne säännöt ärsyttää koska ne on kuitenkin samat säännöt kaikille.

Aiotko hakea vaihtoon? Milloin ja minne? Juu se olisi suunnitelmissa! Saatan mennä rotaryn kautta niin silloin mun pitää sitoutua lähtemään johonkin niistä neljästä maasta jotka olen valinnut. Ykköstoiveena olisi kuitenkin Australia ja lähtö olisi ensi kesän lopusta.

Oliko hyvä kokemus? Aivan mahtava 

Mikä oli parasta ja huonointa kielimatkassasi? Parasta oli omien pelkojen ja ennakkoluulojen voittaminen, uusiin upeisiin ihmisiiin tutustuminen, upeet maisemat ja ihana sää, se matkustamisen fiilis, erilaisuus, ihan parhaat shoppailu mahdollisuudet, uudet kokemukset ja koko matka kaikkiaan oli aivan mahtava! Asioita joihin petyin voi lukee ylempää, mutta ei ne oikeestaan vaivaa mua enään. Varotuksena vaan kaikille, että ef on tosi kaupallinen ja sen kanssa luultavasti tulee jotakin ongelmia jossakin vaiheessa, en silti kadu vaikka valitsin ef:n.

Kannattiko? Oliko rahan arvoista? Ehdottomasti !

Tässä nyt nää mun vastausket teidän kysymyksiinne. Vastasin nyt ihan rehellisesti kaikkii ja kerroin myös huonoista puolista, mutta todellakin haluan teidän tietävän, että vaikka ongelmia oli ne ei ollut mitään sen hauskuuden rinnalla jota siellä koettiin. Toivottavasti saitte apua näistä vastauksista ja multa voi aina kysyä lisää jos joku askarruttaa mieltä ! Parhain tapa kuitenkin saada vastaksia on lähteä ja kokea kielimatka ihan itse, sitä mä suosittelen 

27 kommenttia:

 1. Voisitko esitellä sun ostokset :)

  VastaaPoista
 2. Ootko nykyään kasvissyöjä vai miks tilasit kasvisruuan?:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon aina ollut :----D en siis syö punasta lihaa

   Poista
 3. kiva postaus! oon itekki alkanu haaveilee kielimatkasta... ;)

  VastaaPoista
 4. näittän vastausten perusteella kiinnostas itteeniki paljon enemmän kielimatkalle lähtö! oliko sulla mitä muita vaihtoehtoja maltan rinnalla?:--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan !! (y) Malta oli mulla aika selkee(:

   Poista
 5. ihanaa ku kerrot noin rehellisest kaikki ton matkan asiat :) sun matka kuulosti kyl tosi ihanalt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Haluun just auttaa kaikkia jotka suunnittelee lähtevänsä:D Mut suosittelen kyl :)

   Poista
 6. niin kauanko olit tuolla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisit lukenut niin tietäisit että kolme viikkoa. Se mainitaan varmasti useampaankin kertaan.

   Poista
  2. juu kolme viikkoa :D

   Poista
  3. aika monta kertaa tossa lukee että kolme viikkoa :)

   Poista
 7. Ihana tää teksti (: heitin itteki tonne 10 kysymystä ja oon varmaan 2015 kesällä lähössä. Nimenomaan munkin haavena on pitkään ollut Malta <3
  Http://annikalivesindreams.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi onnee sulle ! tulossa sulle upee kesä :D

   Poista
 8. täst oli paljo apuu!:) niin ja tuli viel sellasta mielee että häiritsikö se kuumuus siellä joskus, ja että tuliko sulla siellä koskaa semmosta "haluun kotiin" fiilistä vai pelkäänks mäki vaa turhaan sitä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HEI IHANA KUULLA ET TÄÄ AUTTO !:3 Se kuumuus oli joskus siellä kyllä aivan järkyttävää ja hikoiltua tuli kyllä paljon. Et vaikka mä rakastan lämpöä niin joskus ne kuumat ja hikiset bussimatkat ja muutenkin se hikoilu alko ottamaan päähän! Mutta ei sitä kannata liikaa pelätä, on se sää niin paljon ihanampi kun suomessa. Ja mulle ei ainakaan tullut, että en usko. Aika kuluu siellä niin nopeesti ja kokoajan on jotain tekemistä niin ei siinä kerkee paljoo murehtia:)

   Poista
 9. hei kysyisin vielä semmosta, että kuinka kielimatkalla pärjäis jos englannin kielen numero on ollu aina kutonen ja tietää itekin että ei oo kovin hyvä siinä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis se voi olla vaikeeta jos pelkää sitä puhumista, koska oli siellä muutamia sellasia ihmisiä jotka vaikuttivat ulkomaalaisille ujoilya, koska eivät uskaltaneet avata suutaan englanniksi vaikka suomeksi puhuivat paljonkin. Sillä englannin kielen taidolla ei todellakaan ole väliä kunhan on vähän rohkeutta avata suunsa niin kaikki menee hyvin !! :) Ja esim classic kurssilla on mielestäni pelkkiä suomalaisia joten siellä pärjäsisi mainiosti. Mäkin olisin pärjännyt lähes koko matkan pelkällä suomella, mutta itse asiassa tein töitä sen eteen että pääsin käyttämään englantia. Suosittelen !(y)

   Poista
 10. Oliko Sliema susta hyvä paikka? Mietin ite Slieman ja St Paul's Bayn välillä enkä yhtää tiiä kumman valitsen! Kumpi ois susta parempi kohde? :) tää postaus autto muute tosi paljon, sain paljon tärkeetä tietoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sliema oli aika huono paikka !! se oli syrjässä kaikesta, suosittelen kokeileen sitä toista :) ja ihanaa jos autto :3

   Poista
 11. onko sulla siitä pojasta mitään kuvaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu on :D voin joskus pistää ! ja tossa aikasemmassa postauksessakin oli yksi kuva:3

   Poista
 12. Itse olin tänä kesänä kolmen viikon kielimatkalla Brightonissa juurikin ef n kautta ja kaikki meni tosi hyvin:) Olin itseasiassa yllätynyt siitä että sääntöjä ei noudatettu tiukasti. Discon jälkeen jäätiin monesti hengaamaan keskustaan vielä moneksi tunniksi ja isäntäperhe ei juurikaan välittänyt kotiintuloajoista vaikka oli muuten ihana ja huolehtiva. Jopa pariisissa (jossa olimme pari yötä ennen kotiin lähtöä) saatiin kulkea tosi vapaasti. Se on kyllä totta että matkan lopullinen hinta on aivan toista kuin mitä laskussa lukee ja monet "vapaaehtoiset maksulliset aktiviteetit" olivat periaatteessa pakollisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa vähänkö jännä !!:D meillä oli ihan erilailla. Juu se on kans kyl ihan totta :---D

   Poista
 13. Moi ! Sitä vaan kysyisin, että olisko siellä aikaa käydä lähes joka päivä lenkillä ? (juoksemassa) Kun muuten en vois periaattees mennä kielimatkalle. :)

  VastaaPoista